Арена

Зима мине без світла, інтернету та зв’язку?

Жити в умовах обмеженого електропостачання доведеться довго. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, без Запорізької АЕС, яка перебуває під окупацією московитів з лютого 2022 року, вимкнення гарантовано слід очікувати протягом двох наступних зим. Чи будемо зі зв’язком? БізнесЦензор шукав відповідь на це запитання.

Чому зникають інтернет і зв’язок

За відсутності електроенергії на стан мобільних мереж впливають два фактори: суто технічний і поведінковий. Щодо останнього, то, як каже директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації України Юрій Мацик, коли зникає світло, багато людей одночасно переходять на використання мобільного інтернету, що перевантажує мережу.

“В Україні мережа побудована так, що більшість користувачів (80% трафіку) використовує доступ до інтернету через фіксовану мережу. Решта ж – через мобільний зв’язок”, – каже Мацик.

Збільшення навантаження робить мобільні мережі неспроможними впоратися з великою кількістю користувачів, що використовують інтернет одночасно, оскільки частотний ресурс мобільних операторів обмежений. Просто так збільшити його неможливо. Тому в Мінцифри закликають громадян самостійно подбати про стабільну роботу фіксованої мережі у своїх будинках під час відключень електрики, що дозволить зменшити навантаження на мобільні мережі.

Фахівці Vodafone кажуть, що навіть якщо 80% базових станцій в ефірі, під час відключень електроенергії вони стають перевантаженими.

Технічний фактор – знеструмлення базових станцій. Коли зникає електроенергія, декотрі з них можуть продовжити роботу завдяки акумуляторам. Утім, цей ресурс не безмежний. Наприклад, акумуляторна батарея може в середньому забезпечити роботу базової станції на 2-5 годин за умови повного заряду. Після ж їй потрібний тривалий час для підзарядки – до 8 годин. Якщо відключення електроенергії інтенсивні, акумулятори просто не встигають зарядитися.

Отже, чим довше немає електрики, тим вірогідніше почнуться проблеми з інтернетом і зв’язком.

Не врятують і генератори. Окрім того, що для підтримки роботи однієї базової станції необхідно від 50 до 100 літрів дизпалива на добу, яке хтось має підвозити та заправляти, так ще й не все обладнання можна під’єднати до генератора. Адже в містах воно здебільшого розташоване на дахах промислових будівель, освітлювальних опорах, мостових переходах тощо.

“Таке обладнання технічно неможливо підключати до дизель-генераторів”, – наголошують в компанії Київстар.

На тривалість автономної роботи впливає і навантаження на мережу. Тому під час вимкнень електрики мобільні оператори можуть спеціально відключати частину обладнання, наприклад окремі частотні діапазони або стандарти, щоб надавати пріоритет голосовим послугам зв’язку. 4G-вишки потребують електроенергії більше, ніж ті, які використовуються для дзвінків.

Що роблять оператори для підтримання мережі

З 2022 року Київстар інвестував понад 1 млрд грн в енергонезалежність мережі.

“Станом на червень 2024 на базових станціях встановлені 113 тис. нових акумуляторів, що забезпечують роботу базових станцій до 4 годин без зовнішнього живлення. 2,3 тис. базових станцій забезпечені генераторами, а це в чотири рази більше, ніж ми мали у 2022 році. 50 тис. джерел безперебійного живлення встановлені в 23 тис. багатоквартирних будинків для підтримання роботи послуги Домашній Інтернет”, – відзвітували в компанії.

Після нової хвилі атак росіян на енергетичну інфраструктуру України в березні-квітні Vodafone вирішив подвоїти заплановані на цей рік інвестиції в енергонезалежність.

“Враховуючи це рішення, компанія планує закупити додаткові генеруючі потужності та системи автономного енергозабезпечення на суму 438 млн грн. Загальні інвестиції в енергостійкість мережі в 2022-2024 роках перевищать 674 млн грн”, – розповіли представники оператора.

Більшість грошей піде на забезпечення об’єктів зв’язку батареями нового літій-ферумного типу. Компанія вже придбала таких понад 13 тис. штук:

“Вони набагато краще пристосовані до важких умов експлуатації при частих і тривалих відключеннях електропостачання. У 2024 році Vodafone планує додатково закупити 4612 літій-ферумних батарей”.

Команда lifecell від початку повномасштабного вторгнення продовжувала будувати нові базові станції, модернізувати та розширювати ємність на наявних.

“Найбільше було побудовано за цей час в Київській, Чернівецькій, Волинській, Івано-Франківській і Львівській областях – в тих частинах країни, куди вимушено переїхала значна частина українців, рятуючись від війни”, – стверджує оператор.

За останні два роки компанія lifecell вклала понад 800 млн грн в енергонезалежність.

Окрім того, оператор ще з жовтня 2022 року почав використовувати сонячні батареї, щоб зробити обладнання автономнішим у разі перебоїв з електрикою.

Утім, щоб заживити базові станції від сонячної енергії, потрібні великі площі для встановлення панелей. Вони малоефективні восени та взимку, коли мало сонця, а також потребують цілодобової охорони, щоб запобігти крадіжкам, вандалізму та нелегальним підключенням. І ще це задоволення не з дешевих – на одну базову станцію потрібно близько $5 тис.

Загалом команда lifecell за час повномасштабної війни побудувала й модернізувала 5466 базових станцій по всій Україні та ще понад 1 тис. відновила після руйнувань.

Керівник роздрібної мережі Київстар Михайло Миколюк стверджує, що на сьогодні всі критичні об’єкти зв’язку, перелік яких визначає РНБО, забезпечені генераторами.

“На цих базових станціях працюватиме зв’язок навіть у разі тривалих відключень електроенергії”, – пояснює він.

Не без порушень

Забезпечення сталого функціонування мереж електронних комунікацій в умовах воєнного чи надзвичайного стану – вимога закону.

З січня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК) проводить позапланові перевірки операторів щодо їхньої готовності до відключень електроенергії.

Відповідно до розпоряджень Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) оператори мають забезпечити автономну роботу обладнання на три доби. Утім, наприкінці минулого року жоден з операторів не був готовий до тривалого блекауту.

“Були виявлені порушення у всіх трьох операторів мобільного зв’язку – Київстар, Vodafone, lifecell. Проте результати повторних позапланових перевірок, проведених з метою контролю виконання приписів або розпоряджень, свідчать про усунення операторами раніше виявлених порушень”, – інформують в пресслужбі НКЕК.

Водночас у березні цього року регулятор вирішив оштрафувати lifecell на 10,45 млн грн за виявлені в грудні 2023-го порушення. Оператор оскаржує це рішення в суді.

“Накладання штрафу після виконання lifecell усіх вимог комісії, що підтверджується актом перевірки від 23.02.2024 року, розміщеним на сайті НКЕК, здається нелогічним”, – кажуть у компанії.

Мобільні оператори роблять усе, щоб забезпечити українців якісним зв’язком. Проте в разі масштабних і довготривалих відключень електроенергії вони змушені встановлювати пріоритети в забезпеченні живлення базових станцій. Тому найбільше уваги буде зосереджено на критично важливих об’єктах.

Як залишатися на зв’язку

Допомогти покращити ситуацію зі зв’язком під час знеструмлень можуть самі клієнти. Оператори радять насамперед вимикати автозавантаження медіа в месенджерах, відмовитися від “важкого” контенту, як потокове відео або ж принаймні встановлювати низьку якість, надавати перевагу базовим послугам, як SMS.

“Це дозволить зменшити навантаження на базові станції та продовжить роботу батареї смартфона”, – кажуть у Київстарі.

Окрім того, є сенс заздалегідь завантажити полегшені версії застосунків: Facebook Lite, Messenger Lite, Google Go, Google Maps Go тощо, які здатні працювати навіть за мінімальної швидкості мобільного інтернету на 3G і навіть 2G.

Також в Україні діє національний роумінг. Завдяки цій послузі абоненти одного оператора можуть використовувати вишки інших операторів для здійснення дзвінків і передачі повідомлень. У межах нацроумінгу доступний і мобільний 2G/3G інтернет на швидкості до 512 Кбіт/с. Цього достатньо, щоб обмінюватися повідомленнями в месенджерах або шукати інформацію в інтернеті.

Підключитися до національного роумінгу можна в налаштуваннях смартфона, вибравши вручну доступного оператора або ж увімкнувши автовибір.

електроенергія

Тим часом НКЕК працює над розробкою карти, на якій можна буде відслідкувати наявність інтернету та зв’язку в різних населених пунктах по Україні.

Що буде з тарифами

Енергонезалежність мобільних мереж зрештою перекладуть на плечі кінцевого споживача. Так, Vodafone з 17 червня змінив частину тарифів у бік здорожчання.

Хоч у компанії і кажуть, що це звичайна практика – раз на рік переглядати тарифи, справжні причини цілком очевидні: підвищення цін на електроенергію і паливо, яке використовується для генераторів під час відключень електроенергії (той же Vodafone використав 1 тис. тонн дизпалива та бензину), а також необхідність збільшувати інвестиції в підтримку та розвиток мережі.

Київстар, який має найбільшу клієнтську базу серед вітчизняних мобільних операторів, у травні вже змінював тарифи.

“Споживання, що зростає, інфляція, девальвація змушує всіх виробників, сервіс-провайдерів так чи інакше підвищувати ціни. Ми робимо це вперше з початку війни. До того ж ми даємо клієнтам вибір: або перейти на новий тарифний план із більшим обсягом послуг, або вибрати альтернативу з наявних тарифних планів за меншу ціну і з меншим обсягом послуг. І насправді потрібно розуміти, що це неминучий процес”, – розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна президент компанії Олександр Комаров.

Що буде далі – залежатиме від економічної ситуації в країні. Утім, за словами Комарова Київстар має правило – не змінювати тарифи протягом 12 місяців.

lifecell зі свого боку переконує, що в найближчій перспективі змінювати тарифи не планує. Річ у тім, що перед купівлею компанії французом Ксав’є Ньєлем вона вклалася в зростання абонентської бази, яку намагається втримати, тому й не поспішає зі зміною тарифів. Але їхнє здорожчення – питання часу.

Проте навіть в умовах повномасштабної війни та відключень електроенергії тарифи на зв’язок й інтернет від вітчизняних мобільних операторів залишаються одними з найдешевших у світі. За підрахунками компанії cable.co.uk, Україна станом на серпень минулого року обіймала 16 сходинку за вартістю одного гігабайта.

електроенергія

До речі, у 2018 році у провідних мобільних операторів України доходи за інтернет вперше перевищили доходи за голосовий зв’язок. На самі дзвінки українці тоді стали витрачати менше.

Скільки заробляють мобільні оператори

За результатами 2023 року, Vodafone Ukraine Group збільшив виторг на 9%, до 21,6 млрд грн порівняно з роком раніше. Зростання зумовлене розвитком фіксованого бізнесу, збільшенням обсягів користування мобільним інтернетом і доходами від послуг зв’язку. Порівняно з 2022 роком чистий прибуток Vodafone зріс уп’ятеро, до 5 млрд грн.

За підсумками 2023 року дохід lifecell зріс на 24,4% – до 11,7 млрд грн, прибуток досяг 2,5 млрд грн проти 972,3 млн грн роком раніше. Дохід lifecell у I кварталі 2024 року зріс на 16,1%, до 3,1 млрд грн в порівнянні з 2,7 млрд грн за аналогічний період минулого року.

Київстар – єдиний, хто звітує про зменшення доходу. Так, його загальний дохід у I кварталі 2024 року зменшився на 14,1% – до 7,1 млрд грн у порівнянні з I кварталом 2023 року через кібератаку, що сталася в грудні 2023 року.

Джерело

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *