Візії

Заборонити англійську нашим урядовцям

Заборонити англійську нашим урядовцям в офіційному спілкуванні (майже петиція)…

Хай що кажуть, а зовнішня політика – це не шоу-бізнес. На сьогодні накопичилося вже достатньо прикладів ситуацій, після яких законодавчі збори України мали б заборонити нашим керманичам хизуватися своєю новопридбаною “англійською” під час переговорів та інтерв’ю. І мені байдуже на вимову і презент перфект. Не в тім річ.

Як знає будь-яка самокритична людина, що тільки починає говорити нерідною мовою, при спробах висловити достатньо складну думку вона (ця людина) вдається переважно до завчених кліше, кількість яких у неї поки що обмежена. Внаслідок чого 1) говорить не зовсім(або зовсім не) те, що думала й хотіла б; 2) захоплюється слуханням себе і своїх ніби гарних кліше і відкриває набагато більше, ніж збиралася.

За правильного вибору перекладача і правильної взаємодії з ним (короткі речення і пасажі, наприклад) ризик того, що тебе перекладуть “не так” (як вони бояться цього!), мінімальний. Але ще важливіше те, що ти не несеш на цілий світ зайвого. Коли переклад послідовний, а не синхронний (і, частково, навіть коли синхронний), державний діяч ще й має час 1) прослухати себе в перекладі та, якщо треба, виправити чи себе, чи неточність перекладу/зсунути акценти; 2) обдумати наступні фрази.

Звичайно, якщо державний діяч володіє “іноземною” справді вільно й має достатній досвід спілкування “під запис”, йому/їй легше й краще відповідати інтерв’юєрові теж англійською (переговори – це геть окрема стаття). Але наших орлів це майже не стосується.

У результаті українська публіка чухає репу й гадає, що він хотів цим сказати і куди це нас заведе… Ну, й закордонні адресати теж аналізують.

Деякі причини такого настійного бажання спілкуватися з кардиналами й кореспондентами не українською під переклад, а англійською очевидні. Неочевидно інше – скільки й де ми як держава втрачаємо через цей шоу-бізнес.

Сергій Сингаївський, письменник і перекладач

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *