Арена

“Правда” про жінок у ЗСУ від капелана викликала зливу критики

Капелан-волонтер і «молодіжний пастор» Марк Сергєєв заявив, нібито жінки в ЗСУ «проходять через ліжко» своїх товаришів по службі.

Про це Сергеєв заявив у подкасті на YouTube-каналі Metanoia.

На скандальну заяву відреаґували українські парамедикині та вимагають публічних вибачень.

Фраґмент із подкасту вже видалили, залишили лише слова Сергєєва про жінок-капеланів і сексуальне насильство проти жінок у московитському полоні. Але в мережі зберегли уривок із видаленими висловлюваннями капелана.

«Уяви просто дівчину, 24 роки, модельної зовнішності, вона медик і вона в роті пацанів ССО. Вони заряджені качки. Ну типу вони її мають всі в постелі по черзі. Це просто треш, отак вони живуть. Потім раз завагітніла і “тайм-аут” дали», — заявив Марк Сергєєв.

Далі Сергєєв заявив, що «капеланів-дівчат — дорослих, адекватних матерів — троє на всю країну»: «У нас немає штабних капеланів-дівчат. Є невеличка кількість волонтерів».

Окрім того, він розкрив деталі розмови з колишньою полоненою, розповівши про її досвід сексуального насильства, та заявив: «Я не знаю, як вона жити буде. Типу, як у майбутньому в неї чоловік… будуть сексуальні стосунки».

При цьому Сергєєв заявив, що вважає «неправильним», коли чоловік є консультантом для жінки.

На скандальні висловлювання вже відреаґували українські військовослужбовиці. Зокрема, звільнена з рашистського полону бойова медикиня Катерина Поліщук у сториз в Instagram «запросила» Марка Сергеєва перепросити та приєднатися до ЗСУ.

«Хлопчику, чекаємо публічного вибачення і твоєї участи в бойових діях. І всі мої друзі, всі кого врятували я та инші дівчата на фронті, залюбки “відмають” в постелі тебе. Цивільне лайно, що відкриває рота в сторону жінок, які замість нього взяли до рук зброю. Дуже зручно назватись капеланом і дозволяти собі такі вислови. Бог може і простить, а от ми — ні», — написала вона.

Парамедикиня Софія Янчевська також вимагала публічних вибачень за його слова: «Цей довбойо* має відповідати за свої слова в сторону жінок, що зараз замість нього є*ашать на фронті».

За повідомленнями ЗМІ, висловилась також парамедикиня Аліна Михайлова.

«Ніякий цивільний чорт не має права відкривати своє ї*альце на жінок у війську, на жінок, які перебувають в структурах ССО, в піхотній роті ССО. Це ставлення до жінок при тому, що я жінка і сама маю іноді певне ставлення сексистське до жінок у війську, воно просто вже закумарило. Іди на фронт і показуй, як треба, іди на фронт і займи місця цих жінок, які на твою думку там чимось непорядним займаються», — цитує Аліну Михайлову NV.

Зрештою, Марк Сергеєв опублікував в Instagram відео з вибаченням та поясненням своїх слів. Він заявив, що «не мав права говорити деталі, але сказав правду».

«Якщо я когось образив, бачу, багато військових це торкнулося, вибачайте мені за те, що так сказав… Можливо, я це десь сказав у жорсткій формі, але це мій біль теж, і мене це теж торкається, тому що це моя країна і я переживаю війну так само як і кожен із нас», — сказав Сергеєв.

Станом на січень 2024 року в українській армії служили 45 587 військовослужбовиць — це на 2108 жінок більше, ніж у жовтні 2023 року.

З них 13 487 мають статус учасниці бойових дій і понад 4000 нині перебувають у зоні проведення бойових дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *