Арена

Резолюція ПАРЄ закликає визнати РПЦ інструментом пропаґанди

Парламентська асамблея Ради Європи закликала накласти санкції на рашистських пропаґандистів та державні медіа Московії, а також визнати т. зв. Російську православну церкву (РПЦ) інструментом впливу та пропаганди. Відповідну резолюцію «Пропаґанда та свобода інформації в Європі» підтримали 117 голосами. Про це повідомила членкиня постійної парламентської делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

«Резолюція закріпила, що держави-члени Ради Європи повинні захищатися від усіх форм пропаганди, включаючи пропаганду війни, підбурювання до геноциду та інших міжнародних злочинів, ненависті, тероризму та дискримінації, а також вони повинні бути здатними протидіяти та знешкодити пропаганду, яка суперечить основоположним цінностям Європейської конвенції з прав людини», — повідомила Євгенія Кравчук.

Українська делеґація посилила текст документа своїми правками та закликала:

  • запровадити цільові санкції проти російських медіа, як-от RT та його афілійованих осіб, оскільки їхня діяльність порушує журналістську етику і має розглядатися як загроза національній безпеці держав-членів;
  • запровадити цільові санкції проти пропагандистів, таких як Марґаріта Симоньян, Ольґа Скабєєва, Владімір Соловйов та інші, якщо це ще не було зроблено;
  • визнати, що т. зв. РПЦ використовується кремлівським режимом як інструмент московитського впливу та пропаганди.

Асамблея також рекомендує державам-членам створити належні незалежні регулятори нагляду за медіа, вжити заходів для сприяння рівному доступу всіх до інформації, сприяти медіа- та інформаційній грамотності й інвестувати в програми медіа- та громадянської освіти для розвитку критичного мислення, забезпечити, щоб суспільні мовники були незалежними та мали достатні ресурси для виконання своєї місії, та посилювати прозорість медіавласності та фінансових джерел.

«Злочинна пропаганда Росії — наразі найбільш загроза свободі інформації в Європі та за її межами. Прийнята резолюція — це важливий крок до її викорінення», — переконана Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, на початку вересня США запровадили санкції проти медіагрупи «Россия сегодня» та її дочірніх компаній: «РИА Новости», RT, Ruptly і Sputnik, через втручання цих структур Кремля у президентські вибори 2024 року. Згодом Міністерство фінансів США оголосило про так звані блокуючі санкції проти московитської медіагрупи «Россия сегодня» (RT) та її генерального директора Дмітрія Кісєльова.

Нещодавно CNN з посиланням на джерела повідомило, що США мають докази участі пропаґандистської мережі RT в операціях рашистської розвідки. За словами джерел, RT повністю інтегрована в розвідувальні операції Московії по всьому світу.

14 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що московитський телеканал RT діє як інструмент розвідки та виконує приховані операції впливу за кордоном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *