Візії

Обмеження авторів видавцями знесла цифрова ера

Видавцям нових авторів час змиритися: їхні старі вимоги щодо “ексклюзивних” текстів – це вже анахронізм. Право першої публікації вже давно належить масовим комунікаціям. Соцмережі й онлайн-платформи тестують і вдосконалюють тексти швидше й ефективніше, ніж це здатен зробити друк. (Хоч є нюанси.) Книжкові видавці більше не можуть заборонити автору спершу випробувати свої ідеї в іншому форматі, хіба що наполягатимуть на тому, щоб матеріал раніше не виходив саме у паперовому вигляді. Але й це – умовність, бо самвидав сьогодні також пішов далеко вперед, і нові автори збирають перших рідерів і перший хейт самостійно, без допомоги видавництва.

Усі ці “перші публікації” – вже в минулому. Порівняйте вплив соцмереж із традиційним видавництвом: зараз автори публікують цілі романи у вигляді дописів на Facebook, збирають зворотний зв’язок у реальному часі й формують свою аудиторію прямо під час написання. У таких умовах класичні видавництва втрачають монополію на публікацію як подію. Їм лишається інша роль – митців і творців артефактів. Паперова книжка, альбом, збірка перетворюється на фізичний носій, що має естетичну матеріальну цінність, але вже не визначає сам факт появи твору у світі.

Тепер у центрі уваги не те, чи був текст опублікований раніше, а те, як він зібраний, зредагований, оформлений, ілюстрований і оздоблений, як виглядає видання в руках. Видавці розуміють, що вони вже не є аркою між новим автором і читачем – ці ворота знесла цифрова ера. Їхнє майбутнє – створювати артефакти, не обмежуючи авторів і не намагаючись зберегти контроль над тим, що вже давно вирвалося на волю.

Христина Вороніна, поетка

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *