Арена

6,6 млн гривень від держави отримала тіктокерка за допомогу в організації чемпіонату з гімнастики

23-річна тіктокерка з Білої Церкви, яка проживає за кордоном, отримала від держави 6,6 мільйона гривень за послуги з організації чемпіонату України зі спортивної гімнастики. Ці змагання стали найдорожчими для держави з початку повномасштабної війни.

Про це йдеться в розслідуванні NGL.media та «Трибуни», повідомляє hromadske.

Журналісти з’ясували, що Валерія Гуторка з Білої Церкви, яка є власницею досі невідомої компанії «Київ медіа продакшн», стала ключовим постачальником послуг для чемпіонату України зі спортивної гімнастики, який проходив 28-29 вересня.

Ще рік тому вона шукала роботу адміністраторкою магазину на 14 тисяч гривень зарплати. У резюме дівчина вказувала, що працювала консультанткою у салоні оптики, продавчинею у мережі пивних крамниць та адміністраторкою в інтернет-магазині сувенірів. Також Валерія пробувала торгувати солодощами та прикрасами через Instagram, проте з січня її магазин перестав оновлюватися.

З офіційних реєстрів відомо, що окрім «Київ медіа продакшн», Гуторка володіє ще чотирма компаніями. Журналісти не змогли знайти сліди компаній у мережі, а вказані у реєстрах контактні телефони виявились недійсними або вже не обслуговувалися.

Наразі Валерія проживає за кордоном та веде свій TikTok, в якому розповідає про повсякденне життя. 25 вересня, у день підписання договорів з підрядною Міністерству молоді та спорту установою «Укрспортзабезпечення», дівчина написала в себе Instagram, що «сьогодні гуляла під дощиком без парасолі» у Бельгії.

Гуторка зізналась журналістам, що хоч у документах і вказане її прізвище, насправді їх підписала інша людина — «за довіреністю».

Загалом журналісти звернули увагу, що цьогорічний чемпіонат зі спортивної гімнастики вийшов незвично дорогим. Він уперше проходив у київському Палаці спорту, тоді як раніше змагання відбувалися у залі місцевої спортивної школи в Кропивницькому.

Загальний кошторис дводенного заходу сягнув понад 8,5 млн гривень. З них 6,6 млн гривень отримала «Київ медіа продакшн», яка надала в оренду обладнання для суддів, відео- та аудіоапаратуру, перевозила та монтувала гімнастичне обладнання та інше. Загалом з нею уклали без конкурсу 8 угод.

Прямі договори справді дозволено укладати для організації змагань, що включені до єдиного календарного плану. Проте журналісти наголошують, що в публічному доступі відсутні будь-які фінансові звіти «Київ медіа продакшн», немає ні корпоративного сайту, ні сторінок у соцмережах. Жодного контактного телефону в держреєстрі також не вказано.

За юридичною адресою компанії розташовані десятки різних компаній, але розшукати офіс «Київ медіа продакшн» неможливо.

Також журналісти звернули увагу, що «Київ медіа продакшн» організувала чемпіонат фактично через день після підписання договору.

В «Укрспортзабезпеченні» не змогли пояснити, як вони знайшли «Київ медіа продакшн», чи зверталися до інших компаній, як визначали вартість і хто був контактною особою під час надання послуг.

Безпосередня організаторка чемпіонату — віцепрезидентка Української федерації гімнастики 61-річна Стелла Захарова, у минулому олімпійська і світова чемпіонка — на запитання про стосунки з «Київ медіа продакшн» відреагувала емоційно і звинуватила журналістів у провокації, йдеться в розслідуванні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *