Арена

Дежавю: цифровізація системи МСЕК відбуватиметься після “цифровізації” системи ВЛК

З 1 січня 2025 року медико-соціальні експертні комісії припинять свою діяльність, їхні функції передадуть кластерним і надкластерним лікарням.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу, повідомляє Укрінформ.

«Функції ми передаємо до кластерних і надкластерних лікарень. Кластерні й надкластерні лікарні – це вже результат з госпітального планування, яке провело МОЗ і визначило у кожному регіоні ці лікарні», — розповів він.

Ляшко наголосив, що вони забезпечують доступність пацієнтів в межах визначених нормативів, а також мають щонайменше 20 напрямків надання медичної допомоги.

За його словами, всі кластерні й надкластерні лікарні підключені до Електронної системи охорони здоров’я, тому рішення про встановлення інвалідности ухвалюватиметься на основі даних, які внесені у базу.

Міністр наголосив, що це дозволить відстежувати, який лікар, коли і який діагноз вносив, які дослідження і коли проводилися.

«У разі проведення розслідування, якщо буде оскарження по кримінальних справах, наприклад, ми чітко будемо бачити вертикаль, хто, де, на яких етапах припустився помилки. Плюс, як показова практика цифровізації ВЛК призовників, ми можемо відстежувати в автоматичному режимі аномальні речі або діагнози, пов’язані або з лікарнею, або з конкретним лікарем, і працювати з ними, щоб не було ніяких потенційних зловживань», — додав Ляшко.

22 жовтня президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО, під час якого розглядали ситуацію з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) та зловживаннями посадових осіб різних державних органів з отриманням інвалідності.

Під час засідання голова СБУ Василь Малюк і міністр внутрішніх справ Ігор Клименко доповіли про перевірки та розслідування кримінальних правопорушень у цій сфері. Вони зазначили, що виявлено численні порушення та фальшиві інвалідності серед посадових осіб.

Після цього глава держави видав указ про протидію корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам. Зокрема, МСЕК буде ліквідовано з 31 грудня 2024 року.
Реклама:

Генпрокурор Андрій Костін на тлі скандалу заявив, що подає у відставку.

Того ж дня Зеленський повідомив, що відбудеться повний аудит пенсій та інших нарахувань усім посадовцям, які «організували» собі інвалідності.

«Інновації» влади прокоментував журналіст-розслідувач Юрій Ніколов:

«Рік тому Зеленський після серії скандалів вже збирав РНБОУ з приводу корупції в ВЛК. І там теж порішали – уволить, цифровізувати, реформувати. Але чи було хоч щось зроблено? Ну от справді – що було зроблено клерками Зеленського після того як Зеленський підписав указ і переключився на інші задачі?

Отож.

Тому уважно. Зеленський не наказав ліквідувати МСЕК. Він наказав клеркам розробити необхідні накази для цього. А чи зроблять? Буде видно потім. Ну і взагалі – а навіщо ліквідовувати МСЕК? Вона виконувала важливу функцію по присвоєнню інвалідности. Тепер не буде кому цього робить? Чи це розвал однієї структури для заміни нової з новими кадрами без покарання попередників, щоб нові не боялись робити ту ж хуйню, що і в мсечці? На вході в комісії просто переобілетять лікарів? Посадять в тюрму за незаконне збагачення батька радника президента Власюка з вінницької мсечки з 13 квартирами і чотирма теслами? Міністр охорони здоров’я теж нічого не бачив в своїй вертикалі? Чому його не звільняють як генпрокурора?

І я проти звільнення Генпрокурора за власним бажанням президента. Бо це дозвіл втекти від відповідальности. Нєфіг. Назад на галєри розхльобувати. Виправляти. А не тікати на пенсію. Шукати нових прокурорів замість інвалідних блядєй.
І за провал минулорічного рішення щодо цифровізації ВЛК теж має бути окремий розбір польотів (чи їх відсутности) в вертикалі Генштабу.

Кароч. Тут багато що можна розводити. Але проблема в тім, що цього разу ціна провалу значно вища ніж рік тому. На фронті все гірше. В тилу все менше. Путєн готується валить нас ракетами і новим фронтом. Якщо не вирішити проблеми з обороноздатністю, то нового президента України зватимуть не Володимир, а Владімір».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *