Арена

Всеукраїнська ганьба: жителі Ворзеля захотіли перейменувати вулицю Підмогильного

Про могилу і Підмогильного

Ні, текст не про місце поховання відомого українського письменника. Його останки десь безслідно заховані на Соловках, там, де його вбили разом з іншими діячами української культури, які ввійшли в історію як Розстріляне відродження.
Мова про ініціативу деяких мешканців вулиці у Ворзелі, названої його імʼям.

Так от, для них Валеріан Підмогильний – не один з найвизначніших українських письменників минулого століття , не жертва комуністичного терору, а просто чоловік із поганим прізвищем, яке асоціюється у них із словом «могила».
Відтак вони звернулися до комісії Бучанської ради з проханням змінити «негарну» назву.

І так, єдиним аргументом в листі, який підписали кільканадцять мешканців вулиці, була «проблема лексичного звучання».
Довелося взяти участь в дискусії під час засідання комісії про те, що важливіше «звучання імені» чи життя і творчість великої людини. Члени комісії одноголосно відхилили ганебну пропозицію, за що їм велике дякую. Хоч, певен, таких пропозицій про таку людину в такий час взагалі не мало б бути.

Ворзель має пишатися Підмогильним. Саме він має і сподіваюся стане головним «брендом» рідного мені містечка. Його, а не графа Уварова, імʼя має носити культурний центр і музей. Тут має бути започатковано міжнародний літературний фестиваль його імені.

І якщо вже говорити про якесь перейменування, то лише в контексті того, що письменник має бути увічнений не вуличкою на околиці, а однією з центральних. Підмогильний точно вартий того. Сподіваюся, Ворзель теж.

Володимир В’ятрович

Світлина ілюстративна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *