Арена

Масове оформлення інвалідности прокурорами викликало великий скандал

Службове розслідування по 49 прокурорах Хмельницької обласної прокуратури розпочато. Наказ про це підписав Генеральний прокурор Андрій Костін після поширення інформації про отримання ними груп інвалідності.

Журналіст Юрій Бутусов опублікував прізвища прокурорів, які, як він каже, могли оформити несправжню інвалідність за допомогою вже відомої голови МСЕК Тетяни Крупи, яка ховала вдома шість мільйонів доларів. Вона зробила «інвалідами» півсотні прокурорів на Хмельниччині, які нібито продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність другої групи.

Тим часом Комісія зі службового розслідування вже розпочала збір інформації та документів, заявив Костін. Розслідування охоплюватиме перевірку не лише інформації, яка стосується цієї обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури.

Водночас Бутусов звинувачує місцевих прокурорів і в тому, що вони мовляв чинили опіку або принаймні знали про схему оформлення довідок для того, щоб уникнути мобілізації.

Керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник відреагував на поширення інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами регіону, яку оприлюднив у своєму матеріалі редактор видання “Цензор. Нет” Юрій Бутусов.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, чисельний склад прокуратури області складає 225 прокурорів, а інвалідність мають 48: “Стверджувати що уся прокуратура складається з осіб з інвалідністю не є правильним. До того, інвалідність більшості працівників отримана не за останні роки”.

Олексій Олійник зазначив, що має проблеми зі здоров’ям. У 2005 році він отримав травму на робочому місці, вивчаючи матеріали кримінального провадження. За його словами, групу інвалідності отримав у 2017 році до призначення на посаду. Хвороба не перешкоджає виконанню службових обов’язків.

“Питання про наявність групи розглядалось під час атестації комісією за участі представників громадськості й міжнародних організацій. До того, питання інвалідності прокурорів підіймалось народним депутатом Г.М. Третьяковою ще у 2020 році. Ініціатором був місцевий громадський активіст. Це питання було предметом дослідження у межах кримінального провадження, яке розслідувалося центральними правоохоронними органами держави. Вислів “дахуючи корупційну схему голови МСЕК” звучить звичайно потужно, але у публікації нічим не підтверджений, які і більшість статей автора у яких критикуються органи влади. Так можна сказати про кожного, хто отримав групу і обіймає посаду”, — написав Олексій Олійник.

Керівник Хмельницької обласної прокуратури зазначив, що розуміє, що він, як публічна особа, має сприймати оціночні судження громадськости щодо себе і своєї сім`ї як належне, але вважає, що це не має межувати з порушенням прав і спотворенням інформації.

“Чинним законодавством не встановлено обмежень щодо роботи осіб з інвалідністю в органах прокуратури. Під час атестації інвалідність прокурорів була предметом розгляду відповідних комісій. Неодноразово ініціювались перевірки і щоразу публікація чергового блогера щодо прокурорів набирає актуальності, наче вони обмежені у правах притаманних звичайному громадянину. Виглядає як дискримінація за ознакою професії прокурор. Призначені чергові перевірки”, — йдеться у дописі.

На думку Бутусова, працівники прокуратури оформляли інвалідність не задля пенсії, оскільки вони і так заможні люди. Однак згідно з законодавством про працю, особи з інвалідністю мають перевагу при працевлаштуванні і при переміщенні з посади на посаду, їх значно складніше звільнити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *